Tudástár
X
A konyha polcaitól egészen az űrig!
A konyha polcaitól egészen az űrig!
A paprika már 300 éve jelentős szereplője a magyar konyhának, elterjedése óta számos magyar étel nélkülözhetetlen alapszínét biztosítja - legyen szó a klasszikus pörköltről, a paprikás krumpliról, vagy a színes lecsóról.
A paprika nemcsak a konyhában díjnyertes, gazdag C-vitamin-tartalmát a tudomány is elismerte. A-, K- és B6-vitaminokban bővelkedik, sőt, magas rosttartalommal is büszkélkedhet.
Változatos színek, ízek és formák jellemzik, amelyek eltérnek méretben, formában és ízben is. Egy biztos, mindenki megtalálja köztük a kedvencét: van belőle édes, csípős, kaliforniai, tv-paprika, találkozhatsz vele szárítva, őrölve, vagy savanyítva.

A paprika népszerűsége már az űrből is jól látszik, amit mi sem mutat jobban, hogy már a NASA is új-mexikói chilipaprika növényeket küldött a Nemzeti Űrállomásra. Azóta a paprika lett az első olyan növény, ami űrben termesztett terményből a legtöbb űrhajós táplálására szolgált. A rekordot döntő zöldséget a legénység egy taco party keretein belül kóstolta meg először.

Utánozhatatlan piros színnel számos Chio ropogtatnivalót felöltöztetett, legyen szó burgonyachipről, kukoricasnackről vagy lencsechipsről. Páratlan formákban jelenik meg de egyedi íze azonnal felismerhető. A közös metszéspont azonban mégis a klasszikus paprikás burgonyachips, mert azzal kapcsolatban szinte mindenkinek van egy jó sztorija, hiszen régóta elengedhetetlen eleme a hétvégi bulinak, filmnézésnek vagy kártya partynak.