Tudástár
X
Minden magok legmagja
Minden magok legmagja
A kesudió sokak szerint „minden magok legmagja”, vagyis hát egy minőségi magról van szó. Egyébiránt egy örökzöld növény termése, mely Amerika trópusi részén őshonos. Képzeljünk el egy gyakran 15 méteresre is megnövő fát, vérnarancs-színű virágokkal. A babalakú, csonthéjas, kb. 2 cm hosszú magok a kesualma csúcsán ülnek. A kesualma (nem fogják elhinni!) körte alakú, és a brazilok lekvárt, befőttet és szörpöt is készítenek ebből a C-vitamin-bombából.
Őmagsága
És hogy mire jó a kesudió azon kívül, hogy finom? Őmagsága azon ritka élelmiszerek közé tartozik, melyek nemcsak jóízűek, de egészségesek is. Zsírban és fehérjékben gazdag, de telített zsírsavakban szegény, amely csökkenti a keringési betegségek kockázatát. Koleszterint nem tartalmaz. Fel akarod pörgetni az agyadat? Egyél kesudiót, hiszen tele van cinkkel! Fel akarod vértezni magadat a fertőzések ellen? Egyél kesudiót, tele van vassal! Magas a vérnyomásod? Egyél kesudiót, tele van káliummal. Fáradt idegeidet nyugtatnád? Ülj le a fotelba, dőlj hátra, egyél kesudiót, hiszen tele van magnéziummal! Erősíteni szeretnéd csontjaidat, hajadat, körmödet? Egyél kesudiót, tele van kálciummal! Soha nem akarsz megöregedni? Egyél kesudiót, tele van E-vitaminnal, ami késlelteti a sejtek öregedését. Szerencsénk van, ugyanis a kesudió (annak ellenére, hogy kis mértékben gyógyszer, nagy mértékben orvosság) recept nélkül kapható. Hála Brazíliának, Nigériának, Mozambiknak, Indonéziának, Tanzániának és főképpen a legnagyobb kesudió-nagyhatalomnak: Indiának! Igen ám, csakhogy felmerül a kérdés: hogyan együk a kesudiót? Elsősorban „kétpofára”, mondanánk. De vannak ennél sokkal szofisztikáltabb eljárások is. Íme néhány tipp!
Meccsnéző pasiverzió
(avagy “chilis kesudióálom à la Ronaldinho”)
Nagyon egyszerűen készül, BL-döntő előtt negyedórával. Hazajövünk a boltból, a pasinkat leparkoljuk a tévé előtti fotelbe, a söröket bepakoljuk a hűtőbe, majd egy serpenyőben kesudiócsomagonként 1 kávéskanál kristálycukrot 1 kávéskanál vízzel felolvasztunk. Beengedjük párunk haverjait, majd mikor a víz elpárolgott (kb. 2 perc), beleöntjük a kesudiót 1 mokkáskanál morzsolt chili társaságában, és összeforgatjuk az egészet. Amíg kihűl a chilis kesudió, addig a meccs is elkezdődik, és a sörök is gazdájukra találnak. A foci-kesudió-sör szentháromság minimum két órára lefoglalja életünk párját, így végre magunkhoz vehetjük a családi kasszát, és elindulhatunk beszerezni néhány cuki nyári cipellőt.
Szex és New York-néző csajos verzió
avagy „spárgás-rizlinghabos kesudióéden à la Samantha”) Mielőtt a csajok megjönnek, kis köteg zöldspárgát pucolunk, majd leforrázzuk. Behelyezzük a készülékbe a DVD-t, a pezsgőt pedig a jégre rakjuk. Ezután fél deci rizlinget 1 tojássárgájával és 1 evőkanál kristálycukorral habüstben, vízgőz felett habverővel felverünk, majd kihűtjük. Elindítjuk a filmet, és a sózott kesudiót a habba mártott zöldspárga mellé fogyasztjuk, szigorúan pasik nélkül, sok pezsgővel!
Tavaszi kerti partis uniszex verzió
(avagy „kesudiós rák à la Bonnie and Clyde”) Figyelem, az étel elkészítése párkapcsolat-erősítő hatású! Lényeg: a közös munka! Előbb a nő a tisztított nyers garnélafarkakat keményítőbe, felvert tojásba és mozsárban összetört, sózott kesudióba forgatja, majd ezt a férfi közepesen forró olajban megsüti. A mártáshoz a lime-levet a nő facsarja, majd ezt a férfi friss korianderrel összeturmixolja. Fogyasztáskor a rákokat pillanatra belemártjuk a mártásba, s amikor a csodálatos ízek szétáradnak szánkban, nem győzünk csodálkozni, milyen egy átkozottul kiegyensúlyozott párkapcsolat a miénk! Vigyázat, somlói juhfarkkal fogyasztva erősen afrodiziákus hatású.