Tudástár

Minden magok legmagja
A kesudió sokak szerint „minden magok legmagja”, vagyis hát egy minőségi magról van szó. Egyébiránt egy örökzöld növény termése, mely Amerika trópusi részén őshonos. Képzeljünk el egy gyakran 15 méteresre is megnövő fát, vérnarancs-színű virágokkal. A babalakú, csonthéjas, kb. 2 cm hosszú magok a kesualma csúcsán ülnek. A kesualma (nem fogják elhinni!) körte alakú, és a brazilok lekvárt, befőttet és szörpöt is készítenek ebből a C-vitamin-bombából.

Meccsnéző pasiverzió
(avagy “chilis kesudióálom à la Ronaldinho”)Nagyon egyszerűen készül, BL-döntő előtt negyedórával. Hazajövünk a boltból, a pasinkat leparkoljuk a tévé előtti fotelbe, a söröket bepakoljuk a hűtőbe, majd egy serpenyőben kesudiócsomagonként 1 kávéskanál kristálycukrot 1 kávéskanál vízzel felolvasztunk. Beengedjük párunk haverjait, majd mikor a víz elpárolgott (kb. 2 perc), beleöntjük a kesudiót 1 mokkáskanál morzsolt chili társaságában, és összeforgatjuk az egészet. Amíg kihűl a chilis kesudió, addig a meccs is elkezdődik, és a sörök is gazdájukra találnak. A foci-kesudió-sör szentháromság minimum két órára lefoglalja életünk párját, így végre magunkhoz vehetjük a családi kasszát, és elindulhatunk beszerezni néhány cuki nyári cipellőt.

Szex és New York-néző csajos verzió
avagy „spárgás-rizlinghabos kesudióéden à la Samantha”) Mielőtt a csajok megjönnek, kis köteg zöldspárgát pucolunk, majd leforrázzuk. Behelyezzük a készülékbe a DVD-t, a pezsgőt pedig a jégre rakjuk. Ezután fél deci rizlinget 1 tojássárgájával és 1 evőkanál kristálycukorral habüstben, vízgőz felett habverővel felverünk, majd kihűtjük. Elindítjuk a filmet, és a sózott kesudiót a habba mártott zöldspárga mellé fogyasztjuk, szigorúan pasik nélkül, sok pezsgővel!