Tudástár
tévhit
ŐSZINTÉN A CHIPSRŐL

Szeretnéd tudni, hogy mi az igazság a chipsekkel kapcsolatban? Dr. Szabó S. András, egyetemi tanár segítségével választ adunk a kérdéseidre!

Milyen hatással van a chips a testsúlyomra? »

Nincs kétség, a burgonyachips az energiadús élelmiszerek közé tartozik, ezért érdemes mértéket tartani. Fontos, hogy hetente többször is sportolj, mozogj, így megőrizheted erőnléted, és még a ropogtatnivalókat is beiktathatod az étrendedbe. Ha kíváncsi vagy, hogy mit mond a statisztika: itthon évente kb. 300 g chipset fogyasztunk el átlagosan, fejenként. Egy átlagember energiabevitelének így csak 0,2%-át fedezi a chips, vagyis az elhízásért elsősorban a mozgásszegény életmód és a hibás étrend a felelős.

Miből készül a chips? »

Csak és kizárólag igazi, valódi, hamisítatlan, sőt egyedi, külön erre a célra termesztett chipsburgonyából készül. A krumplit először meghámozzuk, felszeleteljük, kisütjük, majd fűszerezzük. Mintha csak otthon, a konyhában készítenénk őket – azzal a különbséggel, hogy vékonyabb szeletekre vágjuk, így nedvességtartalmának túlnyomó részét elveszíti a sütés során. A kész burgonyachipsünk 70%-ban burgonyából, emellett pedig növényi olajból és fűszerekből áll.

Őszintén: mivel több a chips a haszontalan, üres műkajáknál? »

Először olvasd el az első kérdésre adott válaszunkat – a jelszó itt is a mértéktartás. Utána hadd adjuk át a szót a táplálkozástudományi szakértőnknek, meg fogsz lepődni... :) 50g készre sütött burgonyachips fedezi napi E-vitamin szükségletünk 20%-át. Emellett B6-vitaminból 40%-ot, niacin ekvivalensből 18%-ot, káliumból 18%-ot, magnéziumból és foszforból 11-12%-ot, rézből 36%-ot a napi ajánlott adagból.

És mi a helyzet a sótartalommal? Nem sok ez egy kicsit? »

Érdemes ezt a kérdést más szemszögből megvizsgálni: a chips sótartalma kb. 1,5-2,3% között mozog, ez nagyjából megegyezik a kenyér sótartalmával. A burgonyachips ugyanakkor szinte észrevehetetlen arányban szerepel a napi táplálkozásunkban, így sóbevitelünknek csak 0,06%-át nyerjük innen. Az intenzív sós ízélmény oka, hogy a termék teljes sótartalma a chips felületén van, így azonnal és hatványozottan hat a nyelved ízlelőbimbóira.

Adalékanyagok, E-számok? Mennyi van a csomagban? »

A burgonyachipsben nincs több vagy többfajta élelmiszeradalék, mint egy átlagos termékben, amit leveszel a boltok polcairól. A gyakran előforduló és ízfokozóként ható glutamátok a természetes élelmiszerekben is megtalálhatók, így pl. a különféle húsokból főzött levesekben. Mi külön gondot fordítunk arra, hogy elkerüljük a mesterséges ízfokozók használatát: egyetlen Chio termékünk sem tartalmaz ilyet.
Amire még büszkébbek vagyunk: a burgonyachips semmilyen tartósítószert nem tartalmaz. A só- és olajtartalom, valamint a rendkívül alacsony víztartalom természetes tartósító mechanizmusként hat.
Akár hiszed, akár nem, a sós burgonyachips egyike a legtermészetesebb élelmiszeripari termékeknek. Kizárólag burgonyából, növényi olajból és sóból áll.

Gyerekeknek tabu a rágcsálnivaló? »

Nem tudjuk elégszer hangsúlyozni: a mértéktartás a legfontosabb, így az apróságok is bátran ehetnek burgonyachipset. Vigyázz, hogy emellett sok gyümölcs, zöldség és vitaminokban, ásványi anyagokban dús étel kerüljön a kicsik asztalára. Így biztos lehetsz benne, hogy a rágcsálnivalók nem helyettesítik majd a főétkezéseket.

Végülis mennyi chipset ehetünk? »

A burgonyachips a magas keményítő és olajtartalma miatt a magas energiatartalmú élelmiszerek közé tartozik, ezért nem javasoljuk, hogy rendszeresen és nagyobb mennyiségben fogyaszd őket. Táplálkozásélettani szempontból viszont a burgonyachipsnek akár heti több alkalommal is helye lehet az étrendünkben. Fontos viszont, hogy alkalmanként ne fogyassz belőle 40-50 grammnál többet, és inkább főétkezések között ropogtass. Ha heti 2 alkalommal számolunk, évente kb. 5 kg chipset fogyasztanánk el a jelenlegi átlag 300 gramm helyett.

Miért kell így felfújni a csomagot? »

Két okból: azért, hogy a zacskó tartalma ne érintkezzen a levegővel (különben hosszabb idő alatt minősége jelentősen csökkenne), és hogy a chips se törjön millió apró darabra. Ha azt gondolod, hogy levegőt töltünk a tasakba, tévedsz: teljesen ártalmatlan nitrogénnel töltjük meg a csomagolást, ami meggátolja az avasodást. Ezzel a gázzal te is nap mint nap találkozol: a Föld légkörének 78%-át adja ugyanis.

Miből készül a chips?
Te is azt hitted, hogy a chips-től
hízunk és magas a vérnyomásunk?
Ha igen, akkor nézd meg ezt a videót.